«

»

Feb 17

Sådan lærer du dit barn økonomisk sans

  • Sharebar

Har du ondt i økonomien? Har du svært ved at betale termin, afdrag eller at få pengene til at række til hele måneden? Hvis ja, så læs med her, hvis du har børn. Nyere forskning har nemlig vist, at børn arver deres forældres økonomiske sans eller mangel på samme. Hvis du vil hjælpe dit barn med at få en bedre økonomisk sans er der al mulig grund til at forsøge at få styr på privatøkonomien, da børn vil spejle og afkode deres forældres forbrugsmønstre som voksne. Har du mindre børn er der stadig gode muligheder for at få vendt den økonomiske og tunge skude i en retning, der peger i en mere sund og økonomisk retning.

Nyere forskning har vist, at børn afkoder deres forældres økonomiske dispositioner og det kan have stor betydning for den økonomiske planlægning og disposition senere i livet. En god økonomisk sans vil give større personlig og mental frihed, når der er styr på budget, termin, forbrugslån, udgifter og indtægter. Det kan være en ganske uoverskuelig jungle at bevæge sig ind i, hvis tal og økonomi er bogstaver i Rusland. Det er ikke desto mindre nødvendigt og der er mulighed for at søge hjælp og vejledning mange steder, bl.a. hos den personlige bankrådgiver i banken, som kan være behjælpelig med at få dannet sig et overblik over mulige kreditorer, afdrag og skattetekniske vanskeligheder.

Forældrene har ikke lært deres børn om økonomi og tal

Flere forskere peger på, at oplysning og information om tal og økonomi i forhold til et privatbudget bør være i folkeskolen, da mange forældre ikke har lært deres børn om selv de mest simple forhold mellem indtægter og udgifter. Men hvor er forældrenes eget ansvar for at lære deres børn økonomisk sans? Det er vel stadig en forælderopgave at lære om indtægter, økonomi og udgifter i både mindre og større sammenhænge.

Learning by doing vil hjælpe gevaldigt

Det kan være en stor fordel at lære sine mindre børn mønternes navne, værdi og størrelsesforhold. Lad barnet få en mindre portion lommepenge og brug tid og samtale på at starte i de helt små detaljer med, at tage fx. kr. 100,- med hen i Fætter BR og vis barnet forskellige muligheder, der kan købes for de kr. 100,-. På den måde indlæres den første spæde bevidsthed om penge og deres værdi.

Lær barnet at spare op af penge, det får af bedsteforældre til fødselsdage, af klassekammerater og andre. Giv barnet mulighed for at lære om pengenes værdi og størrelsesforhold, når det starter i skolen. Fysiske kontanter er desværre en sjældenhed i det pengeløse samfund med visakort og andre betalingsmidler, men disse kort er alt for abstrakte for mindre børn, der skal have pengene i hånden. De skal lære, at 5 2 kroner er det samme som en 10 krone, selvom tokronerne fylder langt mere. Denne basale økonomiske bevidsthed indlæres bedst ved at bruge kontakter.

De større børn bør lære om økonomi ved at deltage i indkøb, praktiske forpligtigelser i hjemmet og det er en holdningssag om man vil give børnene lommepenge. Det kan være en ganske god måde at indlære evnen til at opspare og udskyde behov til pengene er der. De gamle dyder fra vore bedsteforældre, der altid betalte kontant, var slet ikke et dårligt udgangspunkt, når det gælder rene forbrugsvarer.

Det er aldrig for sent at starte og ganske nødvendigt for at undgå, at dit barn foretager uheldige økonomiske dispositioner i ungdommen, som kan følge dem langt ind i voksenlivet med store konsekvenser til følge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

search engine optimization